Hořčík (Mg)
Kyselost/zásaditost: Zásadotvorný
Potravní zdroje:
Veškeré ovoce a zelenina, zejména tmavě zelená listová, mořské řasy a chaluhy, ořechy, semena, sušené ovoce, brambory, vojtěška, fíky, neloupaná rýže, ananas, med, celer, celozrnné výrobky, mandle, avokádo, banány, jablka, broskve, fazol měsíční, pšeničné klíčky.
Zdroje toxicity: Voda
Využití v těle:
Posiluje svaly a nervové tkáně. Aktivuje mnoho enzymů, především při metabolismu sacharidů. Je nezbytný pro správný vývoj kostí a zubů. Ovlivňuje činnost jater a žláz. Stimuluje vylučování. Pomáhá zvládat stres, udržovat svaly pružné, adaptovat organismus na chlad a upravovat srdeční rytmus. Tlumí následky otravy olovem a rozpouští ledvinové kameny, snižuje hladinu albuminu.
Poznámka:
Alkohol, diuretika, emoční a fyzický stres, průjem, zinek a fluór zvyšují potřebu hořčíku.
Nedostatek:
Symptomy mohou zahrnovat průjem, únavu, nedostatek vápníku, srdeční arytmii, měkké a porézní kosti, špatné trávení, žaludeční neurózu, poruchy spánku, podrážděnost, zmatenost, křeče, tachykardii, nervozitu, ledvinové kameny, špatnou pleť. Kritický nedostatek hořčíku může mít za následek koronární onemocnění srdce, zmatenost a tvorbu krevních sraženin.
Toxicita:
Těžká nauzea a zvracení, velmi nízký krevní tlak, extrémní ochablost svalstva, obtížné dýchání a nepravidelný tep.
Autor : Robert S. Morse Z knihy Zázračná detoxikace
Tuto stránku můžete sdílet pomocí: