Sodík (Na)
Kyselost/zásaditost: Zásadotvorný
Potravní zdroje:
Veškeré ovoce a zelenina, zejména tmavě zelená listová, mrkev, celer, vodní meloun, jahody, jablka, borůvky, angrešt, květák, chřest, sůl (všechny druhy), okurky, řepa, dýně, fazole, chaluhy a řasy.
Zdroje toxicity: Většina zpracovaných potravin, vodojemy.
Poznámka:
Diuretické léky jsou hlavní příčinou nadměrného vylučování sodíku z těla. Nadměrné pocení může silně snížit hladinu sodíku. Nízká hladina sodíku může signalizovat oslabení kůry nadledvin.
Sodík se často slučuje s kyslíkem.
Využití v těle:
Nepostradatelný tělesný elektrolyt. Hlavní kationt (kladně nabitý iont) pro intracelulární aktivity a homeostázu. Hraje významnou roli v osmotickém tlaku buňky, čímž ovlivňuje její zužitkování vody a živin. Účastní se svalové kontrakce. Podílí se na metabolismu sacharidů a bílkovin, na katabolismu (štěpení) glukózy a tvorbě glykogenu (ukládání glukózy), účastní se přenosu nervových impulzů (ovlivňujícího vodivost buňky) a pomáhá vylaďovat srdeční rytmus.
Nedostatek:
Projevuje se ochablostí a úbytkem svalstva, škubáním, vyčerpaností, špatnou koncentrací, ztrátou paměti, nechutenstvím, nauzeou, průjmem, artritidou, bolestmi nervů, špatným trávením, oslabenou funkcí nadledvin, hubnutím. Uvedené symptomy jsou zpravidla důsledkem hladovění nebo přísného půstu, zvracení, suché kůže, alergií, nízkého krevního tlaku, zácpy, pocení nebo průjmu.
Kritický nedostatek chloridu sodného může způsobit dehydrataci až smrt.
Toxicita:
Strava bohatá na sodík je spojována s hypertenzí (a omezení sodíku snižuje krevní tlak). Naše strava obsahuje nadměrné množství sodíku (až patnáctkrát převyšující doporučenou denní dávku).
Z knihy:Zázračná detoxikace Robert S. Morse
Tuto stránku můžete sdílet pomocí: